'Klei in beeld met Ria'


Ria is 81 jaar en geboren in Beuningen - Gelderland. Onder de rook van Nijmegen groeide zij op in groot bedrijvig gezin. Ria volgde in Nijmegen en Den Bosch de opleiding kunstgeschiedenis en was lerares naaldvakken en textiele werkvormen. Ria gaf jarenlang les in het nijverheidsonderwijs in Nijmegen. Als zelfstandige en ondernemende vrouw vond zij haar uitdaging in het runnen van een eigen zaak. In 1978 opende zij dan ook haar eerste stoffen, wol en handwerkzaak in Beuningen. Hier kon ze al haar creativiteit kwijt. Later opende zij nog winkels in Helmond en Tilburg.

In 1997 ontdekte Ria bij toeval dat werken met klei erg verrassend en veelzijdig is. Vanaf dat moment is er geen dag zonder klei voorbij gegaan! Ria beheerst diverse technieken en varieert verschillende stooktechnieken om van elk werkstuk een uniek stuk te maken.
Keramiek heeft gezorgd voor artistieke en persoonlijke groei. Naast keramiek creëerde Ria in de voor haar karakteristieke stijl in brons gegoten beelden en hakte ze uit natuursteen de prachtigste vormen.

Vanaf het jaar 2000 tot 2018 gaf Ria wekelijks cursussen in boetseertechnieken en workshops in stooktechnieken. Ook heeft ze jarenlang kinderen tussen de 6 en 12 jaar vaardigheden bijgebracht en begeleidt bij Stichting S.O.M. afdeling Keramiek en pottenbakken in Mierlo Hout.

Sinds 2011 woont Ria met veel plezier in Valkenswaard waar ze thuis haar eigen atelier/ werkkamer heeft. Naast de wekelijkse cursussen en workshops gaf zij ook jarenlang Technica 10 lessen op middelbare school Were Di in Valkenswaard.

Ingehouden kracht

Als je het werk van Ria bekijkt voel je de ingehouden kracht die in de figuren is opgeslagen. Ranke, in de hoogte uitgewerkte, haast trots gestileerde figuren. De eenvoud is de kracht van het beeld. De nuances zitten in de hoofden met elk een eigen karakter, bepaald door de houding van het figuur. De beelden vormen één geheel alsof ze met elkaar communiceren. De kleuren die gebruikt worden harmoniëren uitstekend met elkaar, zoals ook de abstracte vormen, vazen en potten die ze maakt naast de vele beelden.


Meerdere malen exposeerde Ria de door haar ontworpen creaties op talloze locaties in Nederland en België.